Истинската история как те се спасиха от „убийство на честта”… засега
"ВЛЮБЕНИТЕ Ромео и Жулиета от Афганистан" от Род Нордланд
"ВЛЮБЕНИТЕ Ромео и Жулиета от Афганистан" от Род Нордланд

Род Нордланд е разследващ журналист и кореспондент на „Ню Йорк таймс”. Отразявал е събития в над 130 държави. Носител е на „Пулицър” за цялостната си дейност.

Статиите му, публикувани във вестника през 2014-2015 г., превръщат Закия и Али в медийни звезди. В интернет се създават форуми в тяхна защита. Световните информационни агенции също отделят внимание на драматичните обрати в съдбата им. Зад каузата им застава Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН.

Тя запознава със случая Джон Кери, държавен секретар на САЩ. За първи път от основаването си в.”Ню Йорк таймс” поощрява читателите  да изпращат помощи за бегълци от закона, каквито от формална гледна точка са Закия и Али. В крайна сметка тогавашният президент на Афганистан Хамид Карзай се намесва и без да го оповестява публично, „сваля” обвиненията срещу двамата.  Но не може да „свали” яростните закани на семейството на Закия, които издирват дъщеря си, за да я убият.

Книгата на Род Нордланд „Влюбените. Ромео и Жулиета от Афганистан” се появи в САЩ на 31 януари 2016 г. 

Какво е днес Афганистан? 

Казват, че е взривоопасна смес от беднотия, неграмотност, корупция, наркотици и средновековен фанатизъм – на този фон талибаните, докато са на власт, разрушават с танкове и оръдия двете най-високи статуи на Буда в света, построени преди 1500 години. 

Казват още, че гражданската война, която не е спирала над 35 години, всеки ден „ражда” нови бежанци – само в Иран са 3 милиона.

 Колко са в Европа?

Историята на Закия   и Али /тя е от сунитите, той е шиит/ е шокираща и абсурдна, но не е уникална. Подобни истории са ежедневие и обикновено завършват с т.н. „убийства на честта”. В Афганистан жената е собственост на мъжа, тя е част от имота му. Ако момиче се омъжи без одобрението на баща си, тя опетнява цялата фамилия.

Наказанието е смърт. Само така може да се възстанови опетнената чест. От векове ги наричат „убийства на честта”. И затова двамата влюбени са принудени да напуснат родното си място, преследвани от полицията и семейството на Закия. Те бягат пеша, с таксита и автобуси и дори със самолет до Таджикистан, където местните полицаи им ограбват парите и без пукнат грош ги връщат обратно. По ред причини двамата пропиляват шанса си да получат визи за САЩ.

Отказват се и от варианта за временно убежище в Руанда, осигурен им Шмули Ботич – човек с неограничени възможности в политическите среди, по-известен като „равина на Америка”. Прекарват медения си месец в затънтена пещера, а на първата годишнина от сватбата си все още се крият.