Снощи, на Международния ден на театъра, се състоя церемонията по връчването на наградите "Икар". Събитието събра актьори и гости в цирк "Балкански".

Валери Йорданов и Филип Аврамов
Валери Йорданов и Филип Аврамов

В категорията за "главна мъжка роля" приз получи не един, а двама актьори - Валери Йорданов и Филип Аврамов. Те бяха отличени заради прекрасната си игра в постановката "Ничия земя", дело на режисьора Стоян Радев.

В категорията за "главна женска роля" статуетката беше връчена на Албена Чобанова за ролята си на Малама в постановката "Вампир". Тя победи колежките си Ивана Папазова и Стефка Янорова.

 Албена Чобанова
Албена Чобанова

За поддържаща мъжка роля беше отличен Ивайло Христов, за играта си в "Иванов". Гергана Плетньова пък победи в категорията "поддържаща женска роля".

За най-добро представление беше обявено "Името" на Сатиричния театър. Трупата беше отличена и от служебния министър Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджър. Актрисата от Сатиричния театър Александра Петрова пък си тръгна с наградата за дебют.

За най-добър режисьор беше обявен Николай Поляков, за работата си в спектакъла "Анна Каренина", поставян в Театър София.

Гинка Станчева
Гинка Станчева

Вечерта бяха раздадени и три специални награди. Проф. Цветана Манева беше отличена за цялостния си принос в преподавателската си дейност. Награда "Икар" за чест и достойнство беше връчена на Гинка Станчева, а със статуетката за изключителен творчески принос към българския театър беше награден Руси Чанев.

снимки Лилия Йотова