Няма научни доказателства, че определена секс поза е по-добра от друга за правенето на бебе и все пак има някои хитринки, които обещават безпроблемно зачеване.

Няма научни доказателства, че определена секс поза е по-добра от друга за правенето на бебе и все пак има някои хитринки, които обещават безпроблемно зачеване.

Как да забременеемВероятно сте чували, че позите, при които спермата попада най-близо до шийката на матката, като например мисионерската (мъжът е отгоре), са много по-надеждни от други за правенето на бебе. Най-благоприятната поза за всеки обаче е индивидуална и зависи от положението на влагалището и шийката на матката. В общи линии позата при половия акт почти не влияе върху възможността за забременяване, с изключение  на „прави” или „тя отгоре”, които се нареждат на последно място по надеждност.

Безспорно положението на жената след еякулацията  може да облекчи или  затрудни проникването на сперматозоидите в шийката на матката. При случаите на т.нар. „обърната матка”, за най-благоприятна се счита позата „мъжът отзад” (когато жената е легнала или на колене).

За повечето от дамите оптимална е позата по гръб, с крака, сгънати в коленете и повдигнати към корема, като може да се постави възглавничка под таза. Не се изключва възможност за забременяване при която и да е друга поза. Но вероятността да настъпи бременност намалява, ако след свършването на мъжа семенната течност изтича от влагалището. Ето защо от изключителна важност е положението на жената след половия акт. Препоръчва се позиция по гръб, с краката, повдигнати към корема.

При някои жени това не е актуално, защото положението на половите им органи еКак да забременеем такова, че практически е трудно да изтече семенната течност, а при други е нужно да се обърнат към гинеколог за индивидуални препоръки. За по-голяма сигурност тя задължително трябва да полежи най-малко 15 - 30 мин. след акта. Много жени стоят в поза с вдигнати крака на стената за 10 - 15 мин. Не трябва да се става веднага, колкото и голямо да е желанието да се вземе душ, е желателно това да стане чак сутринта.

Някои смятат, че жената има по-големи шансове да забременее, ако получи оргазъм след като мъжът е еякулирал. Женският оргазъм не е на всяка цена необходим елемент от забременяването, но е възможно контракциите на матката по време на оргазъм да спомогнат спермата да се придвижи по фалопиевите тръби. Такива безболезнени контракции се появяват и неволно, дори когато не правите секс, особено по време на овулация.

Решаващ фактор при забременяването е точното време. Щом сте решили да си имате бебе, трябва да правите секс ден или два преди очакваната овулация и в деня на овулацията. При редовен менструален цикъл може сами с точност да пресметнете късметлийския момент. Душевният баланс и спокойствието по време на половия акт също спомагат за успешно изпълнена мисия.