Може би ти е трудно да свържеш финото женско тяло с бокса или тази комбинация ти звучи като поредния крясък на еманципацията?
Тренирай бокс и избягай от стреса
Тренирай бокс и избягай от стреса

Може би ти е трудно да свържеш финото женско тяло с бокса или тази комбинация ти звучи като поредния крясък на еманципацията?

Добре де, признай си с ръка на сърцето – не е ли по-добре да изхвърлиш излишното напрежение върху боксовата круша, вместо да тормозиш близките си с „удари под кръста”, само защото си изнервена?

Въпреки че външно изглеждаме миловидни и беззащитни, ние, жените, крием под крехката си опаковка неподозирана сила, издръжливост и подвижност. За съжаление, често таим в душите си и прекомерен стрес, който трябва да избие някъде, в противен случай може да повлияе не само на физическото, но и на психическото ни здраве, както и на отношенията с най-близките ни хора. И въпреки че боксът все още се смята за мъжки спорт, какво пречи и ти да сложиш ръкавиците в свободното си време, ако това ще ти помогне да се отърсиш от натрупаното напрежение? 

Освен че ще те освободи от стреса, този спорт ще подобри значително и физическата ти кондиция – най-вероятно ще свалиш някой и друг килограм, като в същото време ще стегнеш мускулите на ръцете, прасците, бедрата, както и най-важния мускул – сърцето. Друго безспорно предимство е, че ще станеш по-уверена в себе си.

Къде и как? 

Достатъчно е да напишеш „бокс” в google и ще бъдеш залята от десетки оферти. Специално за жените са създадени по-олекотени версии като фитнес бокс, тай-бокс аеробика и др. Фитнес боксът е сравнително ново групово занимание, при което трениращите подобряват физическата си кондиция, упражнявайки се върху големи боксови круши. Обикновено има и музикален фон. Тренират се няколко основни боксови удара, които се редуват и с други леки физически упражнения. Със сигурност няма да скучаеш, независимо от възрастта ти и степента на напредналост, до която си достигнала.

В специалните зали за женски бокс основната цел е подобряване на кондицията. Така че недей да се плашиш– никой няма да те кара да усвояваш сложни и тежки удари, нито да поемаш риска да ги понасяш върху себе си. Там никога не се практикува боксът в чистия му вид – двама съперници на ринга, разменящи си удари от кръста нагоре. Когато жените тренират по двойки, те се редуват – правилото е, че докато едната напада, другата просто се отбранява, без да се опитва да отвръща на атаките, а после следва размяна на ролите. Това е главната разлика с мъжкия бокс, където на ринга се разменят удари. 

Началото

Треньорите и инструкторите са единодушни– никога не е късно да започнеш с бокса, стига само да се чувстваш в добра кондиция. Те отбелязват, че често в залата идват и млади майки, само няколко седмици след раждането. В началото упражненията протичат пред огледало и под непрекъснатия надзор на треньора, докато овладееш основните движения и стойки. После вече следва „борба“ с боксовия чувал, а на първи спаринг, т.е. упражнения по двойки, можеш да се надяваш едва след около два месеца. 

Flash!

Ако любимият ти посреща твоите спортни занимания със снизходителна усмивка, можеш да му споменеш, че женският бокс вече е доста напред с материала – най-малкото защото е включен като олимпийска дисциплина.