Можеш да го практикуваш навсякъде, по всяко време.

Можеш да го практикуваш навсякъде, по всяко време. Просто следвай съветите ни, са да се получи лесно и ефективно.

СтречингДумата „стречинг” отдавна навлезе като чуждица в езика ни и много хора едва ли се замислят какво точно значи. Ако отвориш речника, ще видиш че срещу нея стои думата „разтягане”. Кратко и ясно. Може би си мислиш, че можеш да поразтегнеш прасците и бедрата си, само в случай че ти остане малко свободно време след бягането по пътечката във фитнеса? Все пак си отишла там заради упражненията и уредите, а не да се разтягаш през половината време, нали? Недей да бързаш толкова! Въпреки че, както обикновено, няма пълно единодушие сред специалистите, стречингът може да ти помогне да подобриш значително своята гъвкавост и подвижност, като по този начин намалиш риска от неприятни контузии. Важното е да разбереш как помага стречингът, и как да го практикуваш правилно.


Ползите

Като основни ползи най-често биват изтъквани подобряването на общото кондиционно състояние на организма, както и намаляването на риска от контузии, свързани с повишената физическа активност. Факт е, че при спазване на препоръките на специалистите, стречинг упражненията влияят добре на ставите ти, а вследствие на това ти можеш да използваш по-пълноценно техния капацитет. Да вземем за пример ахилесовото сухожилие. Ако често правиш дълги преходи в планината, ти определено го подлагаш на натоварване. Без да е добре подготвено за това напрежение, то  може действително да се превърне в... ахилесовата ти пета – нараства рискът от развитие на тендинит и тендинопатия. Ако обаче редовно правиш упражнения за разтягане в областта на глезена, тренираш глезенната си става така, че да стане по-подвижна, като по този начин намаляваш вероятността от травми в нейната област, където е и ахилесовото сухожилие. Освен това, стречингът увеличава притока на кръв към мускулите ти, което определено е добре за тях.

ПрепоръкиСтречинг
Преди да започнеш  да практикуваш стречинг, увери се, че го правиш ефективно и безопасно. Както споменахме, можеш да го практикуваш навсякъде – у дома, в хотелската стая, в офиса, в парка, но просто трябва да си сигурна, че използваш правилната техника. В противен случай, рискът да се контузиш нараства, вместо да намалее. 

Ето няколко съвета за безопасен стречинг:

 - Недей да възприемаш стречинга като загрявка. Ако го започнеш, без леко да си раздвижила мускулите, рискът от контузия е голям. Загрей с кратка разходка или леко бягане – не повече от 10 минути. Другият вариант е стречингът да бъде завършек на активните ти занимания във фитнес залата, когато вече и загряла достатъчно, но без да си се преуморила. И още нещо – избягвай стречинга преди интензивни и резки физически натоварвания. Някои изследвания показват, че стречинг преди спринт например може да доведе до по-слабо представяне, вместо да помогне за подобряване на резултатите.

 - Фокусирай се върху главните мускулни групи – прасци, бедра, ханш, рамене, врат, ръце. Старай се да разпределяш натоварването равномерно върху двете половини на тялото си – натовариш ли левия крак например, гледай после да го направиш  и с десния, като приложиш същото усилие и интензитет.

- Не подскачай. В случая със стречинга подскоците не са подходящи. Те няма да помогнат на мускулите ти да се отпуснат, даже напротив, могат да намалят ефекта от стречинга. Повтаряй всяко разтягане 3 до 4 пъти.

Стречинг- Не трябва да изпитваш болка. Целта на стречинга е да  разтегнеш мускулите, да ги напрегнеш, но не и дотам, че да боли. Случи ли се така, значи си се увлякла. Върни натоварването до там, където не усещаш болка, и продължи с упражненията.

- Съобразявай стречинга със спорта, който практикуваш. Ако ти предстои да поиграеш плажен волейбол например, наблегни на коленните връзки и раменете.

- Бъди редовна. Да, стречингът отнема време. Но ако искаш наистина да постигнеш нещо, а не просто да губиш по няколко часа седмично, трябва да се  упражняваш редовно. А това означава две до три занимания в седмицата. 

Бъди предпазлива! Има случаи, в които трябва да си внимателна при практикуването на стречинг, особено в случаите, когато имаш стара или хронична контузия. Ти познаваш тялото си най-добре и знаеш къде трябва да бъдеш особено внимателна. Освен това, недей да си мислиш че редовният стречинг ти гарантира предпазване от контузии. Да, той може да намалява риска, но всичко е резултат най-вече на добра подготовка и премерено натоварване.