Моята теория за тази професия е, че нещата се получават когато човек се забавлява.

Секссимволът Асен Блатечки по време на интервюАсен, откривам те в Бургас репетираш поредната си постановка. Всъщност в колко пиеси играеш и колко премиери ти предстоят?
Асен Блатечки: Не знам точно. Мисля, че са около 9-10. Иначе репетирам две, едновременно в София и Бургас. Пиесата се казва „Жестоки игри”. Току що приключи поредната ни репетиция в бургаския театър. Режисьора е от Русия, казва се Андрей Любимов.

Ти май отиваш към клониране?
Асен Блатечки: Ха-ха-ха. Натам вървят нещата.

Дори и за добър актьор като теб 12 постановки са страшно много. Случвало ли ти се е да объркаш пиесите на сцената?
Асен Блатечки: Чак до там не. Но ми се е случвало да не знам към коя пиеса пътувам. Като отида на място и видя хората, тогава се сещам кое представление играя.

Имаш ли критерий по който подбираш поканите за роли?
Асен Блатечки: На първо място са хората, с които ще работя. Дори текстът не е толкова важен, колкото колегите. Моята теория за тази професия е, че нещата се получават когато човек се забавлява. Гледам точно това да правя по време на репетициите и на представленията след това. Много мразя, когато се стига до катарзис или реплики от сорта изкуството иска жертви.

При тази невероятна заетост за какво най-вече не ти остава време?
Асен Блатечки: Най-вече за семейството ми, за което ми е много мъчно. Но няма как. Трябва да се работи. Един ден, когато остарея, ще си отворя работилница. Ще поправям коли и мотори за удоволствие. Това едно от хобитата ми, за които сега не ми остава време. Но когато дойде моментът, в който публиката няма да ме иска вече в театъра, ще го направя.

Как са съпругата и дъщеря ти, които носят името Катерина?
Асен Блатечки: Добре са, чуваме се по телефона. Гледаме се и си говорим по скайп, да е живо и здраво това чудо на техниката. 

Все пак това лято успяхте тримата да отидете на море. Как Секссимволът Асен Блатечкиизкарахте семейната почивка?
Асен Блатечки: Даже за първи път толкова дълго бяхме на море заедно. Дори повторихме почивката. Отидохме, върнахме се за пет дни и пак заминахме. Много ни хареса. Просто беше жестоко в Гърция. Това беше най-дългата ни почивка с Катето откакто сме заедно. Защото обикновено отидем някъде току що сме пристигнали и мен вече ме викат на работа. Оставям ги сами и накрая на почивката отивам да ги прибера. Тази година обаче отидох, хвърлих си телефона и казах, че не ме интересува никой. Затова и си изкарахме жестоко. От тук нататък задължително това ще се случва всяка година. Не може само работа, това е нечовешко.

Двете ти любими жени за какво ти се сърдят обикновено?
Асен Блатечки: Никога не ми се сърдят. Зная, че им е неприятно моето непрекъснато отсъствие, но ме разбират. Малкото Катенце преди известно време беше казало на майка си: „Не може ли тати да се отпише вече от тази работа?” (смее се) Детето мисли, че съм се записал…

Имаш безкрайно толерантна съпруга. Друга жена би ли те изтърпяла?
Асен Блатечки: Съмнявам се. Казвам го съвсем откровено.

Почитателките ти са из цяла България. Чувала съм от твои колеги артисти, че щом излезеш на сцената, те започват да пищят!?
Асен Блатечки: Да, случва се. Какво да ти кажа, не се взимам много на сериозно, но писъците понякога ми помагат, защото това е част от забавата. Понякога ми става мило, понякога смешно.

Имаш ли спомен от фенка, която ти е отправяла неприлично или нестандартно предложение?
Асен Блатечки: Имаше една много смешна случка. Тук даже често си я разказваме. Играем „Хамлет” и има една сцена когато Хамлет казва на Офелия: „Госпожице мога ли да легна между коленете Ви?” Тя отговаря: „Не господарю!” На поредно представление разиграваме тази сцена с Мария Сапунджиева, казваме тези реплики, а от залата се чува: „Между моите може….” (смее се). Гласът на момичето беше изтръгнат от дъното на душата й. Настана страшен смях на сцената. Аз започнах да вия, а на Мария и потекоха сълзи. Жената си ми предложи пред 500 човека.

Секссимволът Асен Блатечки по време на ревюДосажда ли ти това постоянно внимание от страна на почитателките?
Асен Блатечки: Не мисля. Ние не сме звезди от ранга на тези в Щатите и Русия. Не можем да се сравняваме с тях, дори и по този параграф с феновете. Те идват на представления и чакат за автограф. Иначе по улицата няма тълпи от фенове след мен, че чак да ми досаждат. Почитателите са част от работата. При положение, че сме станали артисти, знаем какво ни очаква. Феновете просто са доказателство, че успяваш в професията си. Ние съществуваме благодарение на тях. Затова трябва да им обръщаме внимание.

Разбрах, че театърът няма да ти липсва изобщо през новия сезон. А ще снимаш ли филм скоро?
Асен Блатечки: Имам да довършва един филм през есента и трябваше веднага да започна друг, но се отложи за догодина напролет.

А нямаш ли покани за изобилието от риалитита, които стартират?
Асен Блатечки: Получих покани за всичките, но аз имам свои предпочитания, за да участвам в такова нещо. Да не говоря, че нямам и желание.

Защо нямаш желание? Освен във „Форд Бояр” не си взимал участие другаде.
Асен Блатечки: „Форд Бояр” е състезание, а не реалити. Това според мен е „Бързи, смели, сръчни” за възрастни. Беше голям кеф наистина. То се снима лятото за 10 дни, така че няма никакъв проблем да ги отделиш. Другите неща са по 3 месеца, трябва да спра да работя. Освен това смятам, че тези риалитита се правят, за да се задоволява любопитството на хората, което е чисто воайорство. Не ми се играе в такива игри.