Безспорно родоначалниците на сексуалната ни култура са Адам и Ева, но замисляла ли си се какви са били еротичните фантазии на нашите прадеди?

Безспорно родоначалниците на сексуалната ни култура са Адам и Ева, но замисляла ли си се какви са били еротичните фантазии на нашите прадеди? Докато прелистваме историческите романи и гледаме филми на същата тематика, става ясно, че сексът винаги е играл важна роля. А как иначе? Все пак колелото на живота продължава да се върти благодарение на интимната връзка между мъжа и жената – погледнете например голите тела, нарисувани от Леонардо Давинчи и Ботичели! Хайде да върнем стрелките назад и да надникнем в будоарите на нашите пра-пра-пра-прабаби и дядовци!

Сексът в началотоСексът в началото
За първите сексуални преживявания на мъжете и жените свидетелстват пещерните рисунки на кроманьонците от 30 000 – 10 000 г. пр. Хр. в Евразия, които са доказателства за силната полова активност на племето. На някои от рисунките мъжете носят животински маски по време на акта, съпровождан от ритуали, чрез които контактували със света на духовете.

В античността
Както гърците, така и римляните, обичали да изобразяват върху керамичните си съдове интимни сцени. Сексуалното удоволствие се оценявало като победа на злите дяволски сили над човешката природа. Гръцките философи го презирали, Хераклит го отричал напълно, а Демостен смятал секса за най-голямото падение. В древна Гърция еднополовата любов била поощрявана в спортните и военните среди, където младежите се обучавали продължително време в обкръжението на мъже. Обикновено по-възрастният мъж – меценат, посвещавал момчето в тайните на любовта и секса. В древна Гърция сексуалните развлечения били приоритет за мъжете, докато в древния Рим тази чест се полагала на дамите от върхушката. Римляните не изисквали девственост като задължително условие от своята съпруга. От II в сл. Хр. на римските цезари пък се носела лоша слава заради разгулния живот, който водели.

През СредновековиетоПрез Средновековието
Със засилващото се влияние на християнската църква и догматика сексуалната свобода била рязко ограничена. Поведенческият кодекс на църквата нямало как да не рефлектира и върху сексуалния живот на хората. Сексът вече не служел за удоволствие, а единствено и само за възпроизводство. Формирало се и негативно мнение към “дяволското изкушение” – жената. Съпрузите си лягали с дълги до петите нощници, мъжът често нямал и най-малка представа за това как изглежда тялото на собствената му жена, а тя от своя страна никога не приемала секс извън позволените от църквата дни. Мастурбацията пък гарантирала сигурно място в ада. Жените по принуда ставали фригидни, с изключение на куртизанките, смятани за “бич Божи”. По време на кръстоносните походи обаче европейците влезли в контакт с други култури. От Арабския свят те пренесли в Европа нови сексуални практики, които останали и до днешни дни.

В колониалния период
Колониалните владетели не приемали сексуалното поведение на хората от покорените страни. Например те смятали за цинични рисунките в индийските храмове. Най-драстични били противоположните представи на европейците и колонизираните народи на тихоокеанските острови. Климатът по тези географски ширини наложил по-оскъдното облекло, което било смущаващо и далечно за европейците. Островитяните пък не
познавали зависимостта между секса и забременяването. За тях сексът означавал удоволствие, а децата приемали като плод на магически сили.

Начало на промяната XIX векНачало на промяната XIX век
Въпреки че през XIX век отношението към секса си останало по-скоро консервативно, съзнанието на хората постепенно започнало да се разчупва. Във Франция процъфтяла порнографската литература, а нейното развитие и комерсиализиране по-късно поели страни като Англия и САЩ. Порнографските рисунки се разпространявали тайно и никакви декрети не успели да ги ликвидират. Дори Мария-Антоанета имала „удоволствието“ да се види нарисувана сред жени, мъже и животни. Първият презерватив бил изобретен през 1660 година. (Съвременният латексов вариант пък е едва отпреди два века.)

Революцията на ХХ век
В началото на ХХ век сексът бил тема, която не се дискутирала открито. Но в периода между Първата и Втората световна война настъпили редица промени в обществото, които довели до свободното общуване между мъже и жени. По време на двете войни жените работели типично мъжки професии, станали независими и разкрепостени. Сексът вече не бил тема табу, а сложил траен отпечатък върху обществото. Със създаването на противозачатъчните таблетки отношението към половия акт се променило коренно. Сексуалната революция продължила до средата на 80-те години, когато новината за болестта СПИН наложила нови ограничения в секса.