Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева, която бе сред номинираните за награда “Грами” тази година в категорията Най-добър оперен запис, ще пее за своята българска публика, благодарение на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”.

Оперната класика “Травиата” с участието на Соня Йончева като Виолета Валери, ще гледаме традиционно в София, за втора година във Варна в рамките на Международен театрален фестивал “Варненско лято” и за първи път в Пловдив в рамките на “Дни на Балабановата къща” и в Русе в рамките на “Мартенски музикални дни”.

Соня Йончева представя за първи път своята невероятна интерпретация на обречената куртизанка Виолета Валери пред зрителите на Метрополитън опера, а заедно с нея е изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на нейния любовник Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии - тази на Жорж Жермон, осъдителния баща на Алфред.

След големите успехи на нюйоркска сцена като Мими, Джилда и Дездемона, Соня Йончева отново се превъплъщава в трагична оперна героиня. Виолета Валери се смята за върхова роля за всяко сопрано, заради неизчерпаемите вокални и драматични възможности, които дава. Българската оперна прима вълнува с дълбочината и естествеността на интерпретацията си, в която не се притеснява да вложи и затрогваща искреност.

„Соня Йончева добавя името си към списъка от велики Виолети на сцената на Метрополитън”, казва Джеймс Джордан от Обзървър, а Ню Йорк Таймс пише, че българското сопрано е изпълнила ролята с „неустоима виталност и чувственост”.

Преди броени дни излезе и вторият самостоятелен албум на Соня Йончева - Handel, издаден от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical, с който оперната дива влезе в класацията Албум на седмицата на Таймс и Съндей таймс.