"Лив Щайн" на Крис Шарков в Малък градски театър бе обявен за най-добър спектакъл, Явор Гърдев взе "Икар" за режисура на "Квартет" и "Чайка".

Илка Зафирова и Чочо Попйорданов с почетен Икар"Лив Щайн" на Крис Шарков в Малък градски театър бе обявен за най-добър спектакъл, Явор Гърдев взе "Икар" за режисура на "Квартет" и "Чайка".

Годишните театрални награди на Съюза на артистите бяха раздадени снощи в Народния театър. Много от печелившите отправиха послания към Министерството на културата, а отвън техни колеги вдигнаха плакати "Оставка". Те протестираха срещу политиките на министерството и поискаха повече субсидии за култура.

За втора поредна година бяха отличени алтернативни и независими представления като "Малдорор" на Ани Васева - за главна роля на Леонид Йовчев, поделена и с изпълнението му в "Гео" в Народния театър, както и специално отличие за театралната организация на Васева "Метеор" за развитие на театралния език, пише "Дневник". Известният в международен план Иво Димчев взе наградата за танц и пърформанс със своя "Опервил", поставен в "Азярян" в НДК.

Анастасия Лютова взе наградата за главна женска роля за ролята на Лив Щайн в едноименната постановка. 

Наградите за поддържащи роли отидоха при целия женски екип наundefined представлението "Театър, любов моя" по Валери Петров в НДК (Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова) и Валентин Ганев за ролята на Никола Гешев в "Гео" на Иван Добчев.  

Зам.-министърът на културата Боил Банов връчи специални награди на министерството за успешен мениджмънт, маркетинг и театрален сезон - на театрите в Стара Загора и Пловдив.  

Илка Зафирова, покойният Чочо Попйорданов и преподавателите в НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова и Николина Георгиева бяха удостоени с почетни награди. 

Останалите победители: 

Дебют: Боряна Братоева за Кара Палавеева и Мила Люцканова за Яра Палавеева в "Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов, драматизация Алек Попов и Деляна Манева, реж. Елена Панайотова, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив  

Куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство: "Семейство Замза" по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато" 

Индивидуално постижение в кукленото изкуство, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство: Петя Караджова за сценографията, куклите и костюмите на"Семейство Замза" по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато"  

undefinedМайсторско техническо осъществяване: "На ръба" авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен Театър "Иван Вазов" 

Сценография: Марина Райчинова за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив 

Музика в спектакъл: Константин Цеков за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман, ДКТ-Враца и ТР "Сфумато"  

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за "Мелпомена зад желязната завеса", София 2015 

Драматургичен текст: Малин Кръстев за "Семеен албум"  

"Златен глас", излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа: Николай Николов за Ред в "Черния списък" 

Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти: Живко Петров за соловия му албум "After4" 

Награда за вариететно изкуство, излъчена от Гилдията на вариететните артисти: Трупа "Росиели" за принос към вариететното изкуство 

Награда за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти: Иво Сивков и Мария Косоребрикова за принос към цирковото изкуство