Екипът на „Огледала” не е новост за мен, защото от две години работя като сценарист в него.
Гергана Стоянова ще води Огледала
Как се чувствате като ново лице на „Огледала”?
Гергана Стоянова:  Екипът на „Огледала” не е новост за мен, защото от две години работя като сценарист в него. Винаги съм казвала на момичетата, с които работя, че първата ми среща с екипа беше истински шок. Те работят непрекъснато и много мъжки. За това и екипната работа върви. Нищо, че са само жени. Всички са добри професионалисти и разчитам на техния вкус.

Вече сте заснели и едно предаване.
Гергана Стоянова:  Да. Първото вече е факт. Докато работех в предаването „Иначе” непрекъснато следях работния процес и се чудех какво ще се получи. Сега имам пълно доверие на всички. Даже не влизам в монтажната, защото знам, че режисьорката Здравка Алексова ще си свърши брилянтно работата.

Ще бъдете само водеща или ще продължите да сте и сценарист?
Гергана Стоянова:  Ще продължа да бъда и сценарист.


Ще има ли разлики в новия формат на „Огледала”?
Гергана Стоянова:  Ще се запази познатото до сега. Ще има гост звезда, с която ще говорим малко по-лични неща и ще видим какъв човек се крие зад това, което сме виждали на екрана или в публичното пространство. Познато ще е и това, че ще променяме някоя дама, която иска да направи рязка промяна в живота или външния си вид. Това ще са непопулярни личности.

Как станахте водеща? Имаше ли кастинг?
Гергана Стоянова:  О, имаше много свиреп кастинг. Дълго мислехме кой може да застане на мястото на Радост, защото тя е много висока топка. Тя е журналист, човек с прекрасно поведение на сцената, много деликатно може да води разговор. Екипът ни много страдаше от раздяла с нея. Мисля, че всички вече сме спокойни, защото и двете с нея имаме достатъчно богат опит и хората ми имат доверие, че аз ще изведа предаването „Огледала” на много високо ниво.

Кои други известни дами са искали да станат водещи?
Гергана Стоянова:  Едната беше Мисис България Румяна Маринова. Аз самата си мислех, че тя ще стане водеща, защото изглежда блестящо. Много е обаятелна. Има мека женственост. Другата е Таня Карабелова, която има нежна и неподправена красота. И двете се справиха страхотно на кастинга. Може би везните са натежали в моя посока, защото имам опит в телевизията и от него ще започнем да надграждаме.

Какво представляваше кастингът?
Гергана Стоянова:  Първо имаше предложение по документи, след това се изготвяше снимков материал. Най-свирепото беше, че всяка една от нас трябваше да се снима в цяло предаване на „Огледала”, екипът трябваше да го монтира и телевизията трябваше да гледа всяка една от нас в завършен вариант как се справя. Държа да отбележа, че момичетата се справяха блестящо.

Суетна ли сте? Доколко концепцията на „Огледала” отговаря на вас като човек?
Гергана Стоянова:  Занимавала съм се с мода цели десет години. Мога да правя всичко, свързано с облекла без обувки. Мога да плета на една и на пет куки. Мога и на машина. Шила съм всичко. Обличала съм мебели и съм правила вътрешен интериор.

Това хоби ли е?
Гергана Стоянова:  Не само. Това ми е професия. Завършила съм две средни образования. Явявах се като частна ученичка в Карнобат, където се учи конструкция на облеклото, а в Бургас завърших реална гимназия. Там завърших УПКА „Плетиво”. Даже имах контузия на дясната ръка на китката, защото плетях дрехите на целия клас. Не на всеки му се занимаваше. Иначе не съм толкова суетна, колкото сигурно са зрителките на „Огледала”. Не обичам претрупаните неща и многото блясък. Сутрин като се кача в колата до втория светофар вече съм гримирана. Обичам спортно-елегантния стил. Не обичам да обикалям по магазините. Имам си няколко набелязани, които отговарят на изискванията ми.

Самостоятелно ли сте се занимавала с мода?Гергана Стоянова ще води предаването Огледала
Гергана Стоянова:  Имах собствено ателие. Цяла компания от шивачки. Аз конструирах сама дрехите. Още в 10 клас моя колекция взе първо място за дрехи от отпадъчни материали от плетиво, останали парчета плат. После това се разви в покривки пачуърк, които правех.

Какво се случи с този бизнес?
Гергана Стоянова:  Отказах се против волята си. Започнах да водя предаването „Иначе”, което отне цялото ми време. Телевизията глътна живота ми.

Трудно ли беше да се прехвърлите от едното на другото?
Гергана Стоянова:  Не ми беше трудно, защото „Иначе” стартира като предаване за култура. Аз съм завършила и НАТФИЗ. Професионална актриса съм и темите не ми бяха чужди. Хората, от които взимах интервюта, ми бяха познати или колеги. Темите, които разработвах, бяха близко до сърцето ми. Трудна ми беше само частта, която беше свързана с журналистиката, но явно съм доста приспособима. Трябваха ми само два месеца.

С какво друго се занимавате?
Гергана Стоянова:  Озвучавам филми по всички телевизии – „Монк”, „Дъщерята на Елиза”, „Ню Йорк Полицейска академия” и много други.

Защо ви няма в жълтите колонки на вестниците?
Гергана Стоянова: Сигурно, защото нямам време за светски изяви. Имам две деца - Яна на 7 години и Боян на 3 години. Те заемат цялото ми свободно време, ако го имам. Съпругът ми е отговорен оператор в Btv, кинорежисьор и фотограф. Допълваме се с проектите, по които работим в продуцентска къща „Иначе”. За децата се грижат бавачки и баби.

Сега като водеща на „Огледала” може би ще ви се наложи да се появявате по-често по светски събития?
Гергана Стоянова:  Животът от коктейл на коктейл с чаша в ръка не ми е много присърце. Но от време на време ходя на такива места, защото се виждам с приятели. Сега най-вероятно ще трябва да намирам повече време за подобни събития. Програмата ми е натоварена.

Какво правите през свободното си време?
Гергана Стоянова:  Обичам да чета. Имам поне 30 книги, които непрекъснато чакат да бъдат прочетени. Имам в главата си и три сценарии за филми. Играем си с децата.

Как поддържате формата си?
Гергана Стоянова:  Много пъти ме питат какво ям, за да издържам толкова време. Спя по 4 – 5 часа, но от много време съм така и съм свикнала. Тичам, обичам да плувам. Когато вечер ми стане лошо, се сещам, че не съм яла през деня. За последната година съм ходила сигурно само пет пъти на фитнес.