Една от най-големите световни медии – BBC, засне репортаж с фолк дивата Елена Паришева.
Елена Паришева става героиня в репортаж
Елена Паришева става героиня в репортаж

Една от най-големите световни медии – BBC, засне репортаж с фолк дивата Елена Паришева.  Триминутният материал е посветен на попфолка като един от най-слушаните музикални жанрове у нас. Филмът е част от поредица на BBC, разкриваща начина на живот в страните по света.

За да представи фолка пред световната аудитория, eкипът на BBC, начело с журналистката Жанет Бари, избрал за главно действащо лице Елена Паришева.  Жанет посетила известно столично заведение, където Елена имала участие, и заснела нейните изпълнения. Певицата дала интервю, в което обяснила какво точно означава този жанр за българите.

„Попфолкът е музиката в България, която се доближава най-много до същността и до бита на българина. Тя не ангажира психически българина, не го натоварва, просто това е музика за забавление. Въпреки всичко обаче искам да кажа, че това също е музика, която не слага рамки, в нея можеш да импровизираш и върху поп елементи да слагаш фолк елементи“, обяснява Елена Паришева на Жанет Бари.

„Музиката е странна смесица от традиционна фолк музика и цигански и ориенталски елементи. В песните става въпрос за това как да забогатееш по най-бързия начин, как да си намериш готина жена. В голяма част от парчетата се пее за мафията, за организираната престъпност. Не е задължително текстовете да те вдъхновят по някакъв начин“, заключава репортерката.

Вижте репортажа на BBC >>>