Димо Алексиев от сериала „Откраднат живот“ мечтае да живее в къща с дървена веранда, да има куче и внуци. И да свири на саксофон

С последното си желание като че ли актьорът е позакъснял малко. Или поне така си мисли. Все още не може да свири на никакъв музикален инструмент, но дали е за добро, или за лошо, ще разбере, когато седне на верандата – на същата тази къщичка, в която си представя, че ще прекарва дните си след години.

Неумението му да свири на музикален инструмент обаче, е в пълен противовес с едно негово умение – Димо може да играе. И го прави много добре. Секси инструктор и неговият брат близнак в „Седем часа разлика“, Калигула в едноименния спектакъл, за която роля взе „Аскеер“, вътрешният министър в „Лора от сутрин до вечер“, а сега и като д-р Калин Генадиев от лентата „Откраднат живот“... Май повечето му роли са на мъжкар. Отива му. „Човек не е роден да бъде звезда цял живот“ - казва Алексиев и с всеки обрат в живота си доказва тези свои думи – обръщайки гръб на Народния театър, разделяйки се с жената, родила му дъщеря, дори, работейки като масажист, когато на хоризонта няма нищо друго.

С колежката си Анна Топалова се запознава още когато са студенти в НАТФИЗ. Но едва към края на следването се сближават. А един ден в Созопол, където двамата отиват с идеята да правят йога по седем часа на ден, за да се пречистят и заредят, изведнъж усещат, че моментът за детето е дошъл. Получава се от втория път – по време на залез, на брега на морето. Димо твърди, че тогава Ана дори усетила кака е заченала. Той присъства на раждането и с това покачва процента на мъжете, които не припадат при тази гледка.

Но съдбата не се интересува от планове му и Димо среща Анжела Медзикян – Анджи, и отношенията му с Ана преминават в графа „творчески“. Новата му страст също е творческа личност, преподава латиноамерикански танци, фотограф е, превежда и от испански. Алексиев не планира да се жени за нея, просто не вярва в тази институция. Но пък вярва в любовта. За него тя е всичко. Бог. „Любовта е да имаш нужда да даваш, без да очакваш в замяна, и да можеш да оставиш човека до теб да е абсолютно свободен и щастлив...“ - казва Димо в свое интервю. Вярва и в себе си и не си позволява да пада духом. И макар неведнъж да е казвал, че с удоволствие, при първа възможност ще емигрира и отдавна го мисли, досега не го е направил. А животът го е поставял неведнъж на колене. Такъв е и случаят, когато остава без работа и, за да не стои със скръстени ръце, изкарва курс в НСА, купува си масажна кушетка и „живее от гърбовете и краката на познатите си“. „Работил съм всичко, за което се сетите. Ама всичко. Само хеликоптер не съм карал. Но трактор съм подкарвал!“ - не крие актьорът, който говори прекрасно на френски. „По-скоро го забравям“ - смее се той, когато го попитат откъде е научил езика на Жерар Депардийо. Иначе е бил във френска паралелка в руско училище, но днес не полза езика толкова, или както сам казва: „Използвам го само в чужди продукции – да кажа „бонжур“ и да ме застрелят.“

Опитал е и да се научи да танцува – пуска се по музиката и готово. Ама не съвсем, но нали е важно желанието. Изобщо Димо Алексиев е странна личност – гледаш го мъжкар, а с душата на дете. Затова никак не е учудващо, че едно от любимите му места за бягство е с. Сестримо, сгушено сред природата в Белмекен. Минава се през малка порутена гара, която не функционира от 10 години, но още пази спомените от детството на актьора, продължава се през козя пътека, която води до параклиса „Света Петка“.

Така че, ако го търсите, знаете къде да го откриете, защото той всъщност е навсякъде и с всяка своя крачка отлага все повече и повече купуването на билета си за чужбина... Така е, още има какво да го държи тук на родна земя. Още не е осъществил мечтата си с дървената къщичка, с веранда отпред и тичащи внуци и куче из двора.