Бони e родена на 12 декември 1973 година в град Сливен.
Певицата Бони
Имена: Бонка Илиева
Прякор: Бони
Дата и място на раждане: 12 декември 1973 г, в гр. Сливен

Лични данни: Бони e родена на 12 декември 1973 година в град Сливен. В музикална компания „Пик мюзик” й дават артистичния псевдоним - Бони. “Аз исках да съм си Бонка, но след доста спорове остана Бони”, споделя певицата. Тя за малко не успява да вземе диплома за средно образование от ТОХ-а “Никола Вапцаров” в Сливен: “Само на бала не отидох, защото заминах да работя в Югославия и така не завърших 12 клас до края”, добавя изпълнителката, като допълва, че всичко може да сготви.

Първа открива таланта й учителката й по музика. Започва да пее от 15-годишна. Работила е с доста музиканти от родния й град Сливен, с тях е пяла на сватби и по други поводи. “Тя откри, че имам талант и ме заведе в Операта в Сливен на прослушване. Трябваше да пея специфични за операта неща”, споделя Бони. Още щом я чули изпитващите се спогледали, и веднага й предложили договор. Бони обаче копнее по друга музика и чрез своя позната от хор „Съби Димитров” се явява на прослушване.
 
Добринка Биденева е впечатлена от изпълнената от нея народна песен „Кавали свирят в усои”. Тя я кара да я изпее в няколко тоналности и накрая е категорична: “Оставаш тук”. И това продължава доста време. “В началото нашите не ми разрешаваха да остана - в рода ни няма певци, музиканти. На своя глава обаче трябваше да започна. Но им казах, защото от хора много пътуваха в близките села за концерти и представления и нямаше как да го скрия. За да говори с нашите в къщи дойде преподавателката ни Добринка Биденева, която ми беше като втора майка, но и тя за съжаление вече не е между живите, и поговори с нашите. Те казаха, че няма проблем да пея в хора, ама има проблем да пея по сватби и така започнах”, разказва певицата.

Кариера: С оркестър “Кристали”-Монтана издава първи албум. Освен че пее, Бони танцува и изнася цели представления на сцената. Имена като Недялка Кенарова, и оркестър “Козарите” не скриват възхищението си от нея. Бони започва да пее с оркестър „Елит”. “Поканиха ме и заедно работехме работехме по различни поводи. Така се стига до компилацията “No comment”, за която е поканена от диджеите Чоки и Вики. Тя е издадена от Пайнер мюзик.

По-късно идва покана от оркестър “Кристали”- Монтана за албум и така се ражда албумът “Авантюра”, от който е хита “ Ти нямаш сърце”. Заради лични съображения певицата решава да се отдели и започва самостоятелна кариера - този път в “Пик мюзик”. В последвалия албум “Клада от страст” се открояват едноименното парче, както и хитовете “Огън и лед” и “Спри, не си отивай”.
 
Повечето текстове в него са на Надежда Захариева, а горещото парче “Огън и лед” е по музика и текст на самата Бони. Следва втори самостоятелен албум „Бисерни сълзи”, който издава „Сънни мюзик”. Вътре са хитовете - “Да се завърнеш” и “Бита карта”. Не след дълго излиза и третият “Полудявам ли?” – в него изпъкват “Обичаш другата” и “Трябваш ми”. Следва четвъртият “Бони 2006” – с хитовете „Не питай кога”, “Леката жена”, “Лудница”, Пак-пак”. Песни на Бони са включени и в доста компилации на Сънни мюзик. От 2009 г. Бони е изпълнител на "Пайнер."

Любопитни факти: В кариерата си Бони има доста музикални нагреди. Стремително върви и филмовата кариера на изпълнителката - филмът на режисьорката Милена Андонова “Сезонът на маймуните”, в който играе една от главните роли, е в селекцията за филмовите награди Оскар.
Бони взе и две награди - за дебют - от фестивала “Златна роза” във Варна, както и специалната награда от Карлови вари. Певицата има нови предложения за снимки, които трябва да съвмести успешно с музикалната си кариера.
Бони има дъщеря Михаела. Тя спечели втория сезон на благотворителното шоу "Великолепната шесторка", където пя със синоптика Емил Чолаков.

Дискография:
2008 - The best
2007 - Магия
2006 - Бони 2006
2004 - Полудявам ли?
2002 - Бисерни сълзи
1998
- Клада от страст